Pasākumi

17.05.2012: Liepājā iznākusi biogrāfiska apcere par diriģentu Kārli Rūdolfu Kreicbergu

Liepājā prezentēta biogrāfiska apcere par izcilu kultūras un izglītības darbinieku – diriģentu, skolotāju Kārli Rūdolfu Kreicbergu. Apceres autors, Liepājas Universitātes izglītības zinātņu maģistrs Arturs Medveckis darba tapšanas laikā vairākkārt konsultējās ar Daugavpils Universitātes Mutvārdu vēstures centra vadītāju profesori Irēnu Salenieci un LPI direktoru asoc. profesoru Henrihu Somu, kurš bija arī šīs grāmatas zinātniskais recenzents.

Prezentācijas pasākums notika 2012.gada 17.maijā Liepājas Universitātes starptautiskās konferences  „Sabiedrība un kultūra: Mainīgais un nemainīgais cikliskumā” laikā. Tajā piedalījās arī Kārlis Rūdolfs Kreicbergs (dzimis 1921.gadā), kurš pagājušajā gadā nosvinēja savu 90.gadu jubileju un sarīkojumā diriģēja sieviešu kori “Atbalss”. Kora dibinātājs un ilggadējs diriģents ir bijis pats K.R.Kreicbergs.

Sarīkojumā vairākkārt tika minēta Liepājas mūziķu sadarbība ar Daugavpils mūziķiem.  1954.gadā Kārlis Rūdolfs Kreicbergs absolvēja Latvijas konservatoriju kopā ar Staņislavu Broku un Terēziju Šadursku – Broku. Interesanti, ka grāmata par K.R.Kreicbergu tapa  vienlaicīgi ar biogrāfisko apceri par Latgales diriģentu un skolotāju Jāni Paukšti, ko izdošanai sagatavoja Daugavpils Universitātes Latgales Pētniecības institūts. Tādējādi Liepājā un Daugavpilī izdotās diriģentu un pedagogu biogrāfiskās apceres ir  būtisks papildinājums  Latvijas mūzikas dzīves un izglītības vēstures pētniecībā.