Pasākumi

Albums TERRA MARIANA – Latvijas nacionāla reģistra nominācijas pretendents

2009.gada 30.septembrī no LPI iesniegti dokumenti albuma TERRA MARIANA (1888.g.) nominācijai projekta “Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā.

UNESCO programma „Pasaules atmiņa” dibināta 1992. gadā ar mērķi saglabāt pasaules dokumentāro mantojumu, paplašināt piekļuvi tam un veicināt tā izziņu visā pasaulē neatkarīgi no konkrētā dokumenta izcelsmes vietas. Programma tiecas apzināt šo mantojumu, nodrošināt tā saglabāšanu un aizsardzību, kā arī padarīt to plaši pieejamu un atpazīstamu dažādās pasaules daļās. Programmas „Pasaules atmiņa” starptautiskajā reģistrā 2001.gadā tika iekļauts Dainu skapis un 2009.gadā akcija „Baltijas ceļš – trīs valstu vienotiem centieniem pēc brīvības”.

Kopš 2007.gada sākta pogrammas „Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālo reģistra veidošana, un 2009.gada nogalē ir paredzēts veikt pirmo dokumentārā mantojuma vienību reģistrāciju „Pasaules atmiņas” nacionālajā reģistrā.

1888.gadā Romas pāvests Leons XIII priesterības 50. jubilejā no Baltijas (Rīgas) saņēma dāvanu – krāšņu albumu “Terra Mariana. 1186 – 1888”. Albums vēstīja par kristīgās ticības izplatīšanos Latvijā un Igaunijā, kādreizējā Livonijā, ko mēdz saukt par Marijas zemi (Terra Mariana). Albums atrodas Vatikāna bibliotēkā.