Pasākumi

8.12.2011: Faksimilizdevuma “Terra Mariana” lasījumi Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

2011.gada  8.decembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notika faksimilizdevumam “Terra Mariana” veltīti lasījumi. Pasākumā pirmo reizi plašākai sabiedrībai tika izrādīts unikāls faksimilizdevums “Terra Mariana” – baltiešu dāvana Romas pāvestam Leo XIII priesterības 50. gadadienā 1888.gadā.

LNB un Vatikāna bibliotēkas projektā, kurā iesaistīts arī Daugavpils Universitātes Latgales Pētniecības institūts, paredzēts sagatavot 10 faksimilizdevumus (darbs ir paveikts), kā arī izdot divsējumu reprodukciju albumu  ar zinātniskiem komentāriem (1000 eksemplāru).  Finansu trūkuma  dēļ reprodukciju izdevuma sagatavošana ir aizkavējusies.  Faksimilizdevumam veltīto lasījumu uzdevums bija informēt plašāku sabiedrību par albuma “Terra Mariana” izdošanu.

Lasījumu dalībnieki apmainījās domām par projekta turpmāko attīstību. Tika izteikta cerība, ka izveidojušies labvēlīgi apstākļi finansu piesaistei. Īpaši apsveicama ir Daugavpils Universitātes (DU) aktīvā rīcība, izsakot gatavību finansēt daļu projektā veicamo darbu.

Projektā ir iesaistīti DU  Latgales Pētniecības institūta pētnieki. Albuma “Terra Mariana” izdošanas viena no iniciatorēm ir pētniece Genovefa Barkovska,  komentārus veido asoc. prof. Henrihs Soms un Latvijas Mākslas akadēmijas mākslas doktore Rūta Kaminska.

Kopumā projektā ir iesaistīti vairāk nekā 25 dalībnieki, kuri pārstāv 13 dažādas institūcijas no 6 valstīm (Latvija, Lietuva, Igaunija, Vācija, Polija, Vatikāns).