Pasākumi

Noslēdzies vērienīga Latvijas-Vatikāna projekta 1.posms

2011.gada 17.martā Ārlietu ministrijā notika unikālā albuma ,,Terra Mariana” jeb “Marijas zeme” 10 lielo faksimilizdevumu apskate.

Albums “Terra Mariana” 1888.gadā tika uzdāvināts Romas pāvestam Leo XIII  50.priesterības gadadienā.  To sagatavoja izcilais Latgales pētnieks Gustavs Manteifelis. Albums vēsta par Livonijas (arī Latgales) vēsturi no 13.gs. līdz 19.gs.

2007.gadā tika parakstīts līgums starp Latvijas Nacionālo bibliotēku un Vatikāna Apustulisko bibliotēku par albuma “Terra Mariana” faksimilizdevuma izdošanu un zinātnisko komentāru sagatavošanu. Projekta ierosinātāji ir Latgales Pētniecības institūta pētnieki.  Tas ir pirmais Latvijas zinātniskais projekts ar Vatikāna bibliotēku. Ar faksimila izdošanu noslēdzas projekta 1.posms.  “Terras Marianas” faksimils ir  pirmais tāda veida faksimils Latvijā. Turpinās darbs pie zinātniskajiem komentāriem. Šo darbu vada LPI pētnieks H.Soms, tajā iesaistīti arī citi pētnieki – mākslas zinātnieki, vēsturnieki, filoloģi no Latvijas, Igaunijas, Vācijas, Polijas.

Faksimils publiski apskatāms būs pēc visa projekta noslēguma.

Skat.:

http://www.mfa.gov.lv/lv/Jaunumi/PazinojumiPresei/2011/marts/17-2/

http://www.flickr.com/photos/latvianmfa/sets/72157626160866647/

Papildus informācija:
Henrihs Soms
LPI direktors
e-pasts: henrihs.soms@du.lv